Mesaje : 108 Data de inscriere : 05/11/2009 Localizare : Bucuresti
Subiect: Shepherd’s Pie (Turta ciobanului) Mar Noi 24, 2009 8:54 pm
"Shepherd’s Pie" (Turta ciobanului) sau "Cottage pie" este o placinta englezeasca de carne, cu o crustă obţinut din piure de cartofi şi cu umplutura de carne de vită sau miel . Termenul "Cottage pie " este cunoscut inca din 1791, cand cultura de cartof a fost introdusa ca o cultură comestibila si accesibila pentru cei săraci. In cartile de bucate mai vechi, scopul retetei era de a folosii resturile de carne prajita de orice fel, precum si vasul care era captusit cu piure de cartofi si avand o crustă de piure de cartofi in partea de sus. Termenul de "Shepherd’s Pie " nu a apărut până în anii 1870,iar de atunci a fost folosit ca sinonim cu "Cottage pie", indiferent daca ingredientul principal era carne de vita sau de oaie.
Variante: - "Cottage pie" se gaseste si in Australia ca o variaţie a placintei cu carne australiana si cu un strat de cartofi piure ce inlocuieste produsele de patiserie. Aceasta varianta este, de asemenea cunoscuta si etichetata ca o "potato pie" sau in Noua Zeelandă, " potato top pie". - In Statele Unite-un o reteta similara se numeste " cowboy pie". In New England reteta cea mai comuna pentru placinta se compune din carne de vita, conserve de porumb si piure de cartofi. - In Quebec, o reteta similara este numit Pâté chinois (Placinta chinezeasca). - In Franta, o reteta similară este numit "hachis Parmentier". - O versiune vegetariana se poate face folosind soia sau inlocuitori de carne, legume, cum ar fi lintea sau nautul. - In Iordania, Siria si Liban, precum si in Palestina, o reteta similara este denumita "Siniyet Batata" ("o farfurie de cartofi"), sau "Kibbet Batata". - In Rusia, o reteta similara este numit "Картофельная запеканка" (Kartofel'naya zapekanka, sau "budinca de cartofi la cuptor").
Ingrediente Shepherd’s Pie: 750 g carne de manzat sau de miel fiarta, 25 g unt, 2 cepe potrivite (taiate marunt), 1/4 ceasca faina, 1/2 lingurita faina de mustar, 1 1/2 cesti zeama concentrata de pasare, 1/4 ceasca menta taiata fasii, 1/4 ceasca patrunjel verde tocat, 1/2 lingurita piper macinat, sare, 2-3 linguri sos Worcester. Pentru stratul de cartofi: 4 cartofi (mari) fainosi, fierti si presati, 1/4 ceasca lapte fierbinte, 30 g unt, sare, piper.
Mod de preparare: Se unge o cratita sau o forma de budinca (de 2 l) cu unt topit sau cu ulei si se-ncinge cuptorul la 210¡C. Se taie carnea cubulete ori se da prin masina de tocat. Se-ncinge untul intr-o tigaie mai mare si se caleste ceapa, pana ce devine maronie. - Se presara deasupra faina si mustarul praf, se adauga zeama de carne - putin cate putin - si se amesteca bine. Se pune sosul pe foc si se lasa sa fiarba incet, circa 3 minute. Se incorporeaza carnea, menta, patrunjelul, piperul si sarea, se amesteca din nou, se lasa sa se incalzeasca si se toarna in cratita sau forma unsa.- Pentru stratul de cartofi: se amesteca laptele, cartofii, untul, sarea si piperul, se intinde compozitia astfel preparata peste carne, se da budinca la cuptor si se coace 40-45 de minute, pana ce se rumeneste frumos la suprafata.