Subiect: Sarmale in foi de varza Mar Noi 10, 2009 6:18 pm
Sarmale in foi de varza
Categorie: Mancare gatita Specific: romanesc Timp preparare: laborios Nr. portii: 12 Evenimente: Nunti, Craciun Status: testat
Aceasta reteta de sarmale in foi de varza este clasica, o puteti folosi la prepararea de sarmale cu carne de orice animal - vita, ovine, iepure, cu piept de la orice pasare, tocat impreuna cu pielea groasa, sau cu peste. Putem prepara sarmale in foi de varza din varza murata, adica acra sau din varza dulce. Daca preparam sarmale in foi de varza murata nu facem nici un sos. Daca preparam sarmale in foi de varza dulce, foile de varza trebuie oparite in apa cu sare sau cu bors indoit cu apa, iar intre straturile de sarmale se adauga felii de rosii sau suc de rosii pentru a obtine un gust acrisor.
INGREDIENTE
300 g carne de porc 300 g carne de vita 100 g orez 200 g costita afumata de porc 100 g ulei de floarea soarelui sau untura 2 capatani de varza murata boabe de piper negru cimbru 2 linguri bulion 2 -3 frunze de dafin sare si piper dupa gust
MOD DE PREPARARE
Se da carnea prin masina de tocat (sita mijlocie), se amesteca cu orezul spalat cu apa rece, cu sare, piper, cimbru;
Separat, se aleg foile de varza (fara rupturi), se spala si se taie in bucati potrivite;
Separat se toaca subtire, frunzele de varza ramase;
Din compozitia de carne pregatita se fac sarmalele. Se ia foaia de varza, in mijlocul ei se pune putin din compozitia de carne (de marimea unei nuci), se impacheteaza in forma de sul, iar capetele sulului se introduc cu degetul inauntru, obtinindu-se forma de sarma;
Se pune pe fundul unei cratite ulei, o parte din varza tocata si o parte din costita taiata feliute;
Peste ele se pun pe margine, de jur imprejur sarmalele, intre straturi se pun feliute de costita, frunze de cimbru si boabe de piper, iar pe deasupra un strat de varza tocata si feliute de costita;
Pe deasupra se pune restul de piper, cimbru, foile de dafin si se acopera cu apa amestecata cu bulion;
Se lasa la fiert la foc mai intai mare pana fierbe apa si apoi mic, sub capac pana fierbe orezul cca 1 ora, apa scazand la jumatate;
Se pune apoi la cuptor, la foc potrivit, pana scade apa si se rumenesc sarmalele cam inca 30-60 minute. Daca sarmalele nu au fiert, se mai adauga apa fierbinte.