Subiect: Cozonac cu nuca sau cu mac Mar Noi 10, 2009 6:44 pm
Cozonac cu nuca sau cu mac
Ingrediente 1 kg faina, 500 ml lapte, 300-350 g zahar, 6 oua pentru aluat si 1 ou pentru uns cozonacii, 200 ml undelemn (unt) 60 g drojdie de bere, 1 lingura rom, 1 lingurita rasa sare, 100 g stafide, vanilie, coaja de lamaie.
Pentru umplutura: 200 g mac, 200 g zahar, 100 g unt, vanilie, coaja de lamaie, 250 ml lapte.
Mod de preparare
Inainte de a prepara aluatul de cozonac, se cerne faina si se lasa descoperita intr-o camera incalzita o ora, doua. Se dizolva drojdia in putin lapte caldut si se amesteca cu o lingura de faina, pana ce se obtine un amestec cu o lingura de faina, apance se obtine un amestec de consistenta unei smantani groase. Drojdia astfel pregatita se acopera si se lasa la dospit. Se separa galbenusurile de albusuri, se sareaza, se amesteca bine, apoi se adauga zaharul, romul, vanilia sau zahar vanilat. Se freaca bine cu o lingura de lemn pana ce compozitia devine spumoasa. Separat, jumatate din albusuri se bat spuma. Se pun galbenusurile in faina si se amesteca turnand cate putin lapte caldut, pana ce se incorporeaza toata faina. Se pun si albusurile, batute spuma, amestecand bine circa 15 minute, apoi se adauga drojdia crescuta pana la dublarea volumului sau initial. Se framanta aluatul bine si se bate, circa 30 minute, apoi se toarna si untdelemnul caldut, putin cate putin. Se framanta coca in continuare inca 1/2 ora, dupa care se incorporeaza stafidele. Aluatul este bine framantat cand se desprinde de pe maini si de pe vas. Se acopera vasul cu un servet si se aseaza la cald pana cand cantitatea de coca creste si se dubleaza. Se pregatesc apoi formele ungandu-le cu unt proaspat, pentru a da cozonacilor o aroma placuta si presarandu-le cu pesmet fin sau cu faina. Din aceasta cantitate se obtin doi cozonaci mari sau trei mici. Cand aluatul este gata crescut, se ung mainile si planseta cu grasime, se rupe o bucata din aluat, se face sul, se imparte in trei parti egale, care se impletesc si se aseaza in forma.
Cantitatea de aluati din forma trebuie sa treaca de jumatatea inaltimii acesteia, pentru a ramane loc sa creasca. Cozonacii astfel asezati in forma se mai lasa la crescut pana ce aluatul a ajuns aproape de marginea formei. Cand sunt gata,s e ung deasupra cu galbenus de ou si se introduc in cuptor. Focul trebuie sa fie la inceput ceva mai mare, apoi potrivit pentru ca sa-o patrunda. Se lasa la copt 40-60 minute. Cand sunt gata se incearca cu un pai pentru a controla daca sunt bine copti. Cand nu se lipeste de pai nici un pic de aluat, se scot din cuptor si dupa cateva minute se rastoarna pe planseta sau pe un gratar cald. Cand s-au racit se aseaza pe o farfurie si se pudreaza cu zahar pudra vanilat. Cozonacii sunt mai gustosi cand sunt insiropati. Siropul se obtine legand 250 g zahar cu un pahar de apa. Se lasa sa fiarba in clocote pana ce se leaga zaharul ca pentru dulceata, se adauga cateva picaturi de lamaie, dupa care se toarna cu lingura siropul fierbinte peste cozonacii reci.
Cozonac cu umplutura Umplutura se trece prin masina de rasnit dupa care se aseaza intr-un vas si se amesteca cu zaharul si cu aromele. Se adauga laptele cald si se lasa vasul pe foc sa fiarba, amestecand in continuu pana ce se obtine o pasta destul de groasa. Se introduce si untul apoi se lasa sa se raceasca. Din aluat se intinde pe planseta presarata cu faina o foaie groasa de un deget. Pe deasupra se pune pasta de mac intinzand-o uniform pe toata suprafata. Se ruleaza, se strange aluatul bine la capete, dupa care se aseaza in forma unsa in prealabil cu unt. Se lasa sa se mai creasca, se unge cu ou pe deasupra si se introduce in cuptor. Se coace la un foc potrivit timp de o ora. Cand cozonacii sunt copti, se scot, se desprind usor din forma, dupa care se rastoarna pe o planseta de lemn. Se lasa sa se raceasca in camera in care s-au copt.