Subiect: Ciorba de peste Storceagul Mar Noi 10, 2009 7:07 pm
Ciorba de peste Storceagul
Storceagul se mănâncă într-un singur loc din România — la Sf, Gheorghe — Delta Dunării.
E un amestec de bucătărie ucraineană şi românească, o reţetă un pic pestriţă — şi continentală şi pescărească totodată — dar lejeră. Se poate face şi cu şalău, şi cu ştiucă, şi cu somon sau alt peşte alb de mare (nu merge însă, zic eu, cu somn sau crap, care-s graşi şi întorc gustul). Tăria nu se leagă cu ciorba uşoară ci un vinuţ mic şi poznaş, un Sauvignon adolescent de pe dealurile Tulcei.
Ingrediente •200 g cartofi 1 ceapă 1 morcov 100 g smântână subţire 1 ou 1 linguriţă sare 1 legătură marar 1 vârf cuţit piper pisat 1 kg carne de sturion — morun, nisetru, păstrugă, cegă (sau orice alt peşte mare alb)
Mod de preparare Se pun 2 litri apă cu sarea şi piperul la fiert. Se taie în bucăţele cât mai mărunte morcovul, cartofii, ceapa (dar nicicum nu se rad şi nici prin mixer nu se trec, că nu facem cremă). Se taie carnea de peşte (dezosată!) în cuburi de aproximativ 2 cm latura. Când apa dă în clocot se pun toate astea la fiert. Se bate smântână cu oul şi cu o cană de apă. Se toacă mărarul. După douăzeci de minute de fiert se adaugă ciorbei noastre smântână şi mărarul, se amestecă puţin şi se dă într-un clocot.