Subiect: Hot & Sour Soup (supa iute – acrisoara) Mar Noi 10, 2009 1:36 am
Hot & Sour Soup (supa iute – acrisoara)
Timp preparare: rapid Nr. portii: Status: netestat
Ingrediente 2 pulpe si un piept de pui 1,5 L supa de oase (de vita) 2 linguri faina sau amidon de orez 2 morcovi mari, taiati in doua transversal si apoi in 4 cateva ciuperci negre chinezesti uscate (5-6 bucati sunt arhisuficiente) 5 ciuperci champignon o felie de tofu natur, cubulete un ardei rosu capia (il folosim pentru décor) 3 linguri sos de soia light 2 cepe intregi 2 catei de usturoi 1 ardei iute mic, rosu, maruntit bine sau pasta de ardei iute (sambal oelek) un borcam cu legume asiatice (muguri de bambus, de soia, castane de apa) – astea aduc doar textura, la gust sunt fade, chiar si proaspete 2 tulpini de telina 1 lingurita ulei se susan 1 lingurita de zahar brun 10 boabe de piper 2 fire de cepa verde cu tot cu cozi 1-2 linguri de otet din orez Putina sare, dupa gust o mana de taietei de sticla – glass noodles (trasnparenti) inmuiati in apa calduta si apoi taiati la 2 cm (se taie pur si simplu cu foarfeca, direct in oala cu supa)
Mod de preparare De cele mai multe ori supa picanta este facuta din carne de porc, noi o facem insa din pasare.
Punem la fiert carnea de pasare in supa de oase si indepartam spuma (este idicat sa lasam micile bucati de grasime de pe pulpe, vor da un plus de savoare si consistenta) cand supa incepe sa fiarba si se limpezeste, aruncam in oala cele doua cepe doar crestate, morcovii, telina, piperul.
Lasam sa fiarba la foc mic, pana cand carnea si legumele se inmoaie. Cu 10 minute inainte de final, adaugam champignoanele intregi. Intretimp, maruntim upercile negre inmuiate in prealabil in apa calduta timp de 30 de minute (daca nu aveti prealabil, le puteti inmuia intr-o cana
Strecuram supa si pastram morcovii pe care ii vom toca cat se poate de marunt, la fel procedm si cu ciupercile dar si legumele asiatice din borcan (le scurgem intai) Lasam carnea sa se raceasca si apoi o tocam la fel, cat se poate de marunt. In supa strecurata, adaugam toate ingredientele, bine maruntite, cum am spus, si o lasam sa fiarba incet, la foc mic. Intr-o cana, amestecam faina de orez cu sosul de soia si uleiul de susan, pana obtinem o crema fina si matasoasa. La nevoie o subtiem cu putina apa. O turnam apoi in supa incet amestecand continuu. Presaram zaharul brun, adaugam ardeiul iute bine maruntit si ardeiul capia si lasam sa mai fiarba la foc mic, cateva minute pana cand supa se limpezeste si devine translucida si matasoasa. Cand o servim presaram in farfurii partea alba si cozile de ceapa taiate in diagonala. Trebuie sa avem pe masa o sticluta cu sos de soia pentru ca fiecare sa-i mai puna cativa stropi in farfurie.